Theraplayinspireret legeterapi
Theraplay bygger relationer indefra og ud.
Theraplay er en relationsbaseret legeterapi, som er interaktiv, fysisk og sjov. Metoden er udviklet med udgangspunkt i tilknytningsteorien og den neuroaffektive udviklingsforståelse. Essensen er den sunde, afstemte interaktion mellem forældre og barn.
Theraplay bliver brugt til børn og unge med sociale, følelses-, udviklings- og adfærdsmæssige vanskeligheder. Målet er at skabe tilknytning, selvregulering, tillid, glæde og engagement, således at barnet rustes til at kunne begå sig i mere aldersvarende sammenhænge derhjemme samt i skole og fritid.
Med legen som ramme for behandlingen guider terapeuten på engageret vis forælder og barn i at opbygge glædesfyldt samspil, ligesom forælderen støttes i at møde barnet i dets nærmeste zone for udvikling i udfordrende aktiviteter og i tilegnelsen af følsom og organiserende berøring i omsorgsfulde aktiviteter.
At engagere sig i hinanden på denne måde hjælper forælderen til at regulere barnets adfærd og formidler omsorg, glæde og sikkerhed til barnet. Dette gør, at barnet føler sig tryg og forbundet og værd at elske.
Metoden tilbyder således genoprettende følelsesmæssige erfaringer og dermed nye muligheder for at bedre tilknytning og for at skabe tryggere indre repræsentationer.
Forløbets opbygning.
Indledende samtale
MIM screening
Forældregennemgang af screening
Terapisessioner
Forældreopsamlinger (efter hver 3. Terapisession er en forældre opsamling)
4 x forældresupervision efter endt forløb.
Et forløb starter op på 20 eller 32 sessioner – alt inkluderet. Der er altid mulighed for at forlænge et forløb på baggrund af midtvejsstatus.
Der forlænges med minimum 12 session ad gangen.
Theraplayinspireret familieterapeutisk forløb til sårbare gravide.
Jeg tilbyder Theraplayinspireret familieterapeutisk forløb til sårbare gravide og deres partner. Et forløb hvor fokus er forældrenes tilknytning til spædbarnet, både under graviditeten og efter fødslen.
Theraplay er en interaktions baseret terapi. Den er baseret på tilknytning og emotionel regulering. Metoden passer godt til arbejdet med helt små børn, da metoden kopier de tidlige gensidige interaktionsmodeller mellem barn og tilknytningsperson.
Kerneprincipperne i Theraplay terapi er at øge:
- Det emotionelle engagement, herunder sensitivitet og affekt spejling.
- Omsorg og berøring.
- Struktur og udfordring som udviklingsmæssig afstemt interaktion.
- Legende adfærd, med alle de aspekter som er afgørende i tidlig tilknytning.
Derudover er forældermentalisering en nøglekompetence, som er underliggende for forældrenes evne til interaktion.
Theraplaymetoden er velegnet fra graviditeten og frem, med de særlige aldersmodifikationer der matcher barnets emotionelle udvikling gennem forløbet.
Allerede mens baby ligger i mors mave, skabes der en tilknytning mellem baby og forældre. For at denne tilknytning opstår, kræver det, at både mor og far er i stand til at forestille sig baby i deres indre repræsentationer. På den måde bliver forestillingen om baby og babys behov langsomt formet i forældrene.
Det er nye psykologiske strukturer der skal formes i hjernen. De formes gennem graviditeten og i den tidlige tid efter spædbarnets fødsel, som gør mor og far i stand til at tune sig ind på babys behov. Daniels Stern kalder denne psykologiske proces for "Motherhood" – på dansk kunne man kalde det "Forældreskab".
Al forskning viser, at den tidlige tilknytning spiller en afgørende rolle for spædbarnets emotionelle udvikling og evne til at indgå i relationer til andre mennesker, senere i livet. Samtidig viser forskning, at barnets stress respons system og evne til mentalisering har brug for markeret spejling og validering fra sine forældre, for at udvikle sig optimalt.
For at være i stand til at møde sit spædbarns udviklingsbehov så optimalt som muligt, dvs. at udvikle "Forældreskab", kræver det et vist mentaliseringsniveau af forældrene. Ikke alle forældre har de kompetencer med sig, og har derfor brug for hjælp og støtte til at udvikle dem.
Før et forløb begynder, vurderes forældrenes mentaliserings evne gennem mentaliseringsfokuseret samtale. Ydermere gennemføres en MIM for gravide (Marschak Interaction Method). Disse danner grundlag for planlægning af forløbet.
Forløbets varighed.
Et Theraplayforløb for sårbare gravide – og deres partner
strækker sig over I alt ca. 11 -12 måneder.
Der er sessionsopstart fra 3. trimester til ca. 5 måneder
efter baby er født. Afslutningsvis er der en opfølgningssamtale 3 måneder efter
endt sessioner.
Det samlede antal sessioner er 30.
Prisen er den samme med eller uden partner, da antallet af
sessioner er uændret.
Forløbets opbygning.
Før opstart ( 4 sessioner):
- Indledende samtale
- Mentaliseringsfokuseret samtale
- MIM (Marschak Interaction Method).
- Udviklingsmål for forløbet.
Før fødslen:
- 10 individuelle terapisessioner
De første 8 uger efter fødslen (4 sessioner):
- 4 hjemmebesøg/refleksionssamtaler (hver anden uge).
- 4 telefonsamtaler (hver anden uge af 30 min. Dvs. halv session).
2-3 mdr. efter fødslen:
- 6 sessioner hver 2. uge med baby.
- 3 forældre refleksionssamtaler.
- Afrunding/fremtidige fokuspunkter.
- 1 opfølgning efter 3 måneder.